O Slovanech úplne jinak: Co nebylo o Slovanech dosud známo - Horák, Antonín: 1918-2004 (Za svědky minulosti, 1991)
V knihe je viacero pozoruhodných faktov, ale i niekoľko veľmi "nadsadených" teórií. Kniha je však veľmi zaujimavá. Odborná verejnosť ju odmietla ako nevedeckú. Podstatná je však myslienka,že Slovania mali jazyk už pred kristom. Z času etruskov sú o tom i písomné dôkazy z diel etruskov. Slovania boli pôvodný obyvatelia európy. K podobným záverom prišli i Slovinsky historici pišucí o Venetoch.