Ruža z Kaukazu: Román o láske, priateľstve a odvahe : (Kňažna Džavacha) - Čárska, Lýdia Aleksejevna: 1857-1937 (Práca, 1993)
Malá kňažná Nina prežíva krásne detstvo, hoci jej zomrela mamička. Otec sa chce znova oženiť, preto Nina ujde z domu. Objaví tajnú skrýšu nebezpečných zlodejov, ktorí sa jej chcú pomstiť. Podarí sa jej ujsť a vrátiť domov. Nový život ju čaká v dievčenskom ústave. Svojou pravdovravnosťou a smelosťou si získa obdiv a priateľstvo dievčat.