Anna Vickersová (Ann Vickers) - Lewis, Sinclair: 1885-1951; Horlivá, Eva; Křesálková, Jitka: 1924-; Říha, Jiří; Novotný, Leo: 1931-; Albich, Milan: 1925-2000; Barbaš, Jiří: 1930-2006 (Praha Lidové nakladatelství, 1974)
Hrdinkou je mladá energická Američanka, ktorá nachádza uspokojenie v hnutí sufražetek, stáva sa sociálnou pracovníčkou a neskôr riaditeľkou ženskej donucovacie pracovne. Jej citový život úzko súvisí s bojom za základné ľudské práva, ktorému venuje najlepšie roky svojho života.
Vysvetlivky.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; realistické romány; ľudské práva (beletria); romány pre ženy; próza; Lewis, Sinclair (bol americký spisovateľ, satirik a prvý Američan, ktorý získal Nobelovu cenu za literatúru. V roku 1926 získal Pulitzerovu cenu za román Arrowsmith. * 07.02.1885 Sauk Centre, Minnesota, USA - 10.01.1951 Rím, Taliansko); Albich, Milan (slovenský akademický maliar, výtvarník, knižný grafik. O grafickú podobu časopisu Vesmíru sa s láskou staral plných 38 rokov. * 09.06.1925 Krupina, Slovensko - 26.12.2000 Praha, Česko); Barbaš, Jiří (bol český nakladateľský redaktor a korektor, prekladateľ z ruštiny. * 31.03.1930 Praha, Česko - 25.12.2006 Praha, Česko); Novotný, Leo (český výrvarný umelec, redaktor, grafik, typograf, ilustrátor, prekladateľ. * 28.03.1931 Praha, Česko -)