Bitky a bojiská: Od Wogastiburgu po Lamač - Dangl, Vojtech: 1937- (Mladé letá, 1984)
Bitky a bojiská v dejinách ľudstva sú jednou z obľúbených tém mnohých milovníkov histórie. Špecifikom výskumu je i to, že bitky, vojny, budovanie armády mali v mnohonárodnej ríši okrem obrannej úlohy proti vonkajšiemu nepriateľovi aj inú, a to dôležitú integračnú úlohu. Autor v publikácií sumarizuje poznatky o najvýznamnejších bitkách, ktoré sa natrvalo zapísali do vojenských dejín Slovenska, a to od príchodu Slovanov na naše územie a vzniku Samovej ríše do konca protihabsburského povstania Františka II. Rákociho, resp. do vzniku stálej armády roku 1715. Popritom venuje pozornosť aj tým vojenským udalostiam, ktoré sa síce odohrali mimo územia dnešného Slovenska, ale zásadným spôsobom ovplyvnili chod našich dejín.