Bitky a bojiská: Od Wogastiburgu po Lamač - Dangl, Vojtech: 1937-; Rosmány, Karol: 1937-; Slamová, Adriena; Matúš Čák Trenčiansky: asi 1252-1321; Ján Jiskra z Brandýsa: asi 1400-asi 1469 (Bratislava Mladé letá, 1984)
Bitky a bojiská v dejinách ľudstva sú jednou z obľúbených tém mnohých milovníkov histórie. Špecifikom výskumu je i to, že bitky, vojny, budovanie armády mali v mnohonárodnej ríši okrem obrannej úlohy proti vonkajšiemu nepriateľovi aj inú, a to dôležitú integračnú úlohu. Autor v publikácií sumarizuje poznatky o najvýznamnejších bitkách, ktoré sa natrvalo zapísali do vojenských dejín Slovenska, a to od príchodu Slovanov na naše územie a vzniku Samovej ríše do konca protihabsburského povstania Františka II. Rákociho, resp. do vzniku stálej armády roku 1715. Popritom venuje pozornosť aj tým vojenským udalostiam, ktoré sa síce odohrali mimo územia dnešného Slovenska, ale zásadným spôsobom ovplyvnili chod našich dejín.
Obsah: Úvod. Starí Slovania a boje Samovej ríše. Vojenský lesk a zánik Veľkej Moravy. Bratislavská bitka roku 907 a ranofeudálne vojenstvo. Bitka pri rieke Slaná roku 1241. Matúš Čák Trenčiansky a bitka pri Rozanovciach. Spanilé jazdy husitov na Slovensko. Jan Jiskra z Brandýsa a bratríci na Slovensku. Povstanie Juraja Dóžu roku 1514. Bitka pri Moháči roku 1526. Pod vražedným svitom tureckého polmesiaca. Vlny tureckého náporu a Slovensko. Tajomstvo a zánik vojenskej moci Turkov. Bocskaiovo povstanie. Tri výpravy Gabriela Bethlena. Poldruharočná protihabsburská vojna "starého" Rákócziho. Kuruci a "kurucký kráľ" Imrich Thokoly. Povstanie Františka II. Rákócziho. Od brnenia po rovnošatu. "Mierové" storočie. Suvorovove, Napoleonove a Kutuzove vojská na Slovensku. Cholerové povstanie na východnom Slovensku. V znamení slobody. Od Hradca Králové po Lamač. Záver. Slovník. Menný a miestny register.
Keywords: dejiny slovenské; bojiská vojenské; bitky vojenské; vojenské bitky; Dangl, Vojtech (slovenský historik a filozóf, vedecký pracovník Vojenského historického ústavu v Bratislave. * 15.04.1937 v Šahách, Slovensko -); slovania; Samova ríša; Veľká Morava - zánik; Matúš Čák Trenčiansky (bol uhorský šľachtic a vojvodca. Svojich čias najmocnejší muž a vládca celého terajšieho západného a stredného Slovenska. Prezývaný i pán Váhu a Tatier. * asi 1252 - 18.03.1321 Trenčín, Slovensko); husiti na Slovensku; Ján Jiskra z Brandýsa (český vojvodca, stratég a diplomat. Na čele bývalých husitov dlhý čas pôsobil na Slovensku, kde hájil záujmy Habsburgovcov vo vzťahu k uhorskému trónu. * asi 1400 podľa legendy sa nar. v Brandýse nad Orlicí. V skutočnosti pochádzal pravdepodobne z východnej Moravy - asi 1469); povstanie Juraja Dóžu; bitka pri Moháči; Turci na Slovensku; Kuruci; Suvorovové povstanie na Slovensku; Napoleonove vojská na Slovensku; Kutuzové vojská na Slovensku; Cholerové povstanie na Slovensku; Slovensko; knihy populátno-náučná pre deti; Slovensko; pre čitateľov od 13 rokov; Kellenberger, Martin (slovenský maliar, grafik, ilustrátor. * 01.10.1957 Bratislava, Slovensko -); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -)