Biblické dejiny: Starý a nový zákon - Čížik, Ján; Gábriš, Július; Nagy, Jozef; Metod, sv.: asi 815-885; Konštantín Filozof - sv. Cyril: 827-869 (Spolok svätého Vojtecha Trnava, 1970)
Slovenskému národu doniesli vzácny poklad Písma svätého sv. bratia Cyril a Metod v našej reči...
Z obsahu: STARÝ ZÁKON - Najstaršie dejiny ľudstva. Vyvolenie národa Izraelského: Doba patriarchov. Doba Mojžišova. Doba sudcov a kráľov. Účinkovanie prorokov: Úpadok kráľovstva. V zajatí a pod cudzou nadvládou.
NOVÝ ZÁKON - Skrytý život Pána Ježiša. Verejný život Pána Ježiša. Utrpenie a smrť Pána Ježiša. Oslávenie Pána Ježiša. Cirkev v dobe apoštolov.
Keywords: dejiny biblické; biblické dejiny; Biblia; Starý zákon; Nový zákon; výklady biblické; náboženská literatúra; Nagy, Jozef (slovenský akademický maliar. * Slovensko); katolícke náboženstvo; náboženstvo katolícke; kresby biblické; Metod - svätý Metod (bol grécky mních, spisovateľ, prekladateľ, právnik, prvý arcibiskup na území Slovenska, pápežský legát, misionár a svätec. Slovanský vierozvestca a učiteľ. * okolo 815 Solún, Byzantská ríša - 06.04.885 Veľká Morava, Česko); Cyril a Metod, nazývaných aj solúnski bratia - najmä cyrilo-metodskej misii, vrátane Metodovho ďalšieho pôsobenia na Veľkej Morave po Cyrilovej smrti. Pozri aj samostatné články Konštantín Filozof a Svätý Metod; Konštantín Filozof - sv. Cyril, tesne pred smrťou asi prijal rehoľné meno Cyril (byzantský filozof, teológ, misionár, jazykovedec, prekladateľ a hymnograf, zakladateľ slovanského písomníctva, brat Metoda. (* 827 Solún, Grécko - 14.02.869 Rím, Taliansko)