Vtáky v tŕní : (The Thorn Birds) - McCullough, Colleen: 1937-2015 1920- (Slovenský spisovateľ, 1991)
Stredobodom tohto realisticky stvárneného príbehu, ktorý sa odohráva na Novom Zélande a v Austrálii, je život na veľkofarme v priebehu päťdesiatich rokov a nepretržitý zápas ťažko pracujúceho človeka s prírodou a živelnými katastrofami.Ústredný konflikt tvorí romantický ľúbostný vzťah farmárskej dcéry Meggie a katolíckeho kňaza Ralpha, ktorý po celý čas bojuje medzi vlastnou túžbou po láske nezlučiteľnej s postavením hodnostára...