Maťko a Kubko - Grznárová, Marianna: 1941-; Čapek, Ladislav: ?-1996 (Bratislava Mladé letá, 1985)
Hore v horách, kde kopce vyliezajú jeden druhému na plecia, aby dovideli čo najďalej, pasú valasi ovce. Oviec je veľa, valasi dvaja, Matej a Jakub, a jeden pes. Ale vari najviac jesto toho, čo sa im pri pasení pritrafilo. Veď si len prečítajte: Ako Kubko s Maťkom búrku napásli, učili kukučku kukať, vatru preskakovali, našli poklad na Jána, do popuku sa slaniny najedli, hrali na fujare, naučili vílu ovečky dojiť, pochytili sa za pasy, s medveďom sa skamarátili, do koliby udrel hrom, vlkovi kožuch vyprášili, dali sa na zboj, ako ich clivota prepadla. Knižka prináša farbisto vykreslený folklórny svet, je plná idylických obrazov z pastierskeho života, vtipných dialógov, grotesknosti a fantázie. Animovaný večerníčkový seriál Pásli ovce valasi (1972-73), ktorý knižke predchádzal, výtvarne a režijne stvárnil Ladislav Čapek, ktorý nakreslil aj ilustrácie do knižky ľ a práve jeho vyhranený výtvarný rukopis dal hlavným hrdinom neopakovateľný charakter.
Fareb. ilustr. na front. Pre čitateľov od 6 rokov.
Keywords: Grznárová, Marianna (slovenská poetka a prozaička, autorka literatúry pre deti a mládež, prekladateľka. * 01.12.1941 Rudno nad Hronom, Slovensko -); Čapek, Ladislav (bol český výtvarník, režisér animovaných filmov, animátor. * ? - 17.01.1996) Praha, Česko); rozprávky autorské; humoristické rozprávky; rozprávky pastierske; pastierske rozprávky; rozprávky z prírody; próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 6 rokov