Návrat márnotratnej dcéry 2. zv. (Tieta do Agreste) - Amado, Jorge: 1912-2001; Oleríny, Vladimír: 1921-2016; Oleríny, Vladimír: 1921-2016; Minarovič, Marián: 1946- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1987)
V románe Návrat márnotratnej dcéry autor nezachycuje iba príbehy, ktoré hrdinka bezprostredne zažíva, ale aj jej duševné stavy, myšlienky, nálady, a to nielen v úzkom rodinnom kruhu, ale i konfrontácii s agrestským obyvateľstvom, Tietinymi prvými milencami, obdivovateľmi, priateľmi i neprajníkmi. Amado si vybral hrdinku z prostredia, ktorému je cudzia pokrytecká morálka, čo mu umožňuje vykresliť život obyvateľov mestečka s iróniou, poukázať na mnohé spoločenské neduhy, ako sú chamtivosť, nečestnosť, faloš a pretvárka. Dramatické osudy niekdajšej pastierky kôz a neskôr bohatej majiteľky exkluzívneho nevestinca, ktorá rozvíri pokojnú hladinu života v Agreste, sú podané v pestrom kaleidoskope udalostí s typickým amadovským zmyslom pre humor.
Doslov: Konštanty a premeny prozaickej tvorby Jorgeho Amada (Vladimír Oleríny). Rozlož. tit. list.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; Amado, Jorge (bol brazílsky spisovateľ. Roku 1947 bola Brazílska komunistická strana zakázaná a Amado bol nútený s celou rodinou emigrovať . Od 1950 do 1952 žil v Československu , kde sa narodila jeho dcéra Paloma. * 10.08.1912 Itabuna, Brazília - 06.08.2001 Bahia, Salvador, Brazília); Oleríny, Vladimír (bol slovenský prekladateľ, literárny historik. Popredný prekladateľ zo španielskej a portugalskej literatúry, priekopník literárnej hispanistiky na Slovensku. Preložil niekoľko desiatok básnických, prozaických a dramatických diel zo španielskej literatúry. Autor mnohých štúdií a článkov o tejto literatúre. * 15.07.1921 Banská Bystrica, Slovensko - 29.04.2016 Bratislava, Slovensko); realistické romány; romány o ženách; próza; brazílska literatúra - texty; Minarovič, Marián (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, umelecká fotografia a film. * 28.05.1946 v Bratislave, Slovensko -)