Nešťastie bez želaní. Ľaváčka : (Wunschloses Unglück) - Handke, Peter: 1942- (Malá edícia svetových autorov, 1982)
Handkeho poviedky Nešťastie bez želania, Ľaváčka, hoci sú poviedky o ženách, nemajú nič spoločné s tzv. ženskou literatúrou. Prvú tvorí strhujúci príbeh autorovej matky, premena optimistického dievčaťa na zodratú ženu, ktorej ideály a túžby už nemôže naplniť ani blahobytná spoločnosť šesťdesiatych rokov. Na rozdiel od tichého zúfalstva tejto matky sa hrdinka Ľaváčky už vie vzoprieť. No v prenesenom slova zmysle zostáva ľaváčkou najmä preto, že spoločnosť jej nedáva predpoklady na sebarealizáciu.