Nešťastie bez želaní. Ľaváčka (Wunschloses Unglück) - Handke, Peter: 1942-; Rosenbaumová, Eva: 1931-1999; Žitný, Milan: 1948- 1948-; Rostoka, Vladislav: 1948- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1982)
Handkeho poviedky Nešťastie bez želania, Ľaváčka, hoci sú poviedky o ženách, nemajú nič spoločné s tzv. ženskou literatúrou. Prvú tvorí strhujúci príbeh autorovej matky, premena optimistického dievčaťa na zodratú ženu, ktorej ideály a túžby už nemôže naplniť ani blahobytná spoločnosť šesťdesiatych rokov. Na rozdiel od tichého zúfalstva tejto matky sa hrdinka Ľaváčky už vie vzoprieť. No v prenesenom slova zmysle zostáva ľaváčkou najmä preto, že spoločnosť jej nedáva predpoklady na sebarealizáciu.
Doslov: Umelecké hľadanie Petra Handkeho (Milan Žitný).
Keywords: poviedky autorské; spoločenské poviedky; realistické poviedky; poviedky o ženách; próza; Handke, Peter (rakúsky viacnásobne ocenený spisovateľ a prekladateľ a jeden z najznámejších súčasných rakúskych autorov. Je to avantgardný spisovateľ, autor divadelných hier, románov, poézie a esejí. Píše aj poviedky, eseje, rozhlasové hry a autobiografické práce. * 06.12.1942 Griffen, Korutánsko, Rakúsko -); Žitný, Milan (slovenský literárny vedec, prekladateľ. * 11.01.1948 Krajné, Slovensko -); Rostoka, Vladislav, maďarský Laszlo Rostocku (maďarskoý grafik, plagátov, typograf. Maďarská akadémia výtvarných umení Fakulta výtvarných umení. Nar. 18.05.1948 Köbölkút, Československo -); rakúska literatúra - texty; Bžochová, Perla (bola slovenská prekladateľka a dlhoročná redaktorka vydavateľstva Slovenský spisovateľ. * 18.11.1935 Košice, Slovensko - 06.01.1999 Bratislava, Slovensko)