Veľká pustatina : (Grande Sertáo: Veredas) - Rosa, Joao Guimaraes: 1908-1967 (Vavrín, 1980)
Autor podáva príbehy a životné osudy detí sertaa - banditov jaguncov brázdiacich pusté a neľútostné planiny, kde na každom kroku číha smrť v rozličných podobách, proti ktorej bojujú, dôsledne zachovávajúc pravidlá vlastného mravného zákonníka. Za samotným príbehom vykresleným ústami hrdinu Riobalda - bývalého banditu, skrýva sa motív hľadania princípu dobra a zla symbolizovaného jednotlivými charaktermi...