Veľká pustatina (Grande Sertáo: Veredas) - Rosa, Joao Guimaraes: 1908-1967; Guimaraes-Rosa, Joao: 1908-1967, pozri Rosa; Franek, Ladislav: 1947-; Franek, Ladislav: 1947-; Gális, Jozef: 1939- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1980)
Autor podáva príbehy a životné osudy detí sertaa - banditov jaguncov brázdiacich pusté a neľútostné planiny, kde na každom kroku číha smrť v rozličných podobách, proti ktorej bojujú, dôsledne zachovávajúc pravidlá vlastného mravného zákonníka. Za samotným príbehom vykresleným ústami hrdinu Riobalda - bývalého banditu, skrýva sa motív hľadania princípu dobra a zla symbolizovaného jednotlivými charaktermi...
Doslov: Joáo Guimaráes Rosa a nový brazílsky román. Život a dielo (Ladislav Franek). Rozlož. tit. list.
Keywords: Rosa, Joao Guimaraes (bol brazílsky spisovateľ a diplomat. * 27.06.1908 Cordisburgo, Minas Gerais, Brazília - 19.11.1967 Rio de Janeiro, Guanabara, Brazília); romány autorské; spoločenské romány; filozofické romány; dobrodružné romány; próza; brazílska literatúra - texty; Gális, Jozef (slovenský maliar, typograf, knižný ilustrátor, grafik. * 18.03.1939 Krušovice, okres Rakovník, Česko -); Nobelova cena