Tři legendy o krucifixu a jiné báje o lásce - Zeyer, Julius: 1841-1901 (Vyšehrad, 1969)
Tri legendy o krucifixu je poviedkový triptych, ktorý vydal Julius Zeyer prvýkrát časopisecky v Lumír roku 1892, knižne potom prvýkrát vyšiel roku 1895. Ako z názvu vyplýva, je spoločným prvkom spájajúcim všetky tri samostatné legendy krucifix - kríž s ukrižovaným Ježišom Kristom. Spoločným znakom je tiež osud hlavnej postavy, ktorá sa nachádza v nejakej limitnej osobnej situácii a snaží sa jej v súlade so svojím svedomím a vierou riešiť. Čím sa potom legendy líši je zásadný tému, ktorým sa tá ktorá zaoberá. Raz to je téma národnostnej, druhýkrát náboženské a tretíkrát sociálne. Každá z legiend ukazuje rôzne spôsoby viery človeka v Boha.