Tři legendy o krucifixu a jiné báje o lásce - Zeyer, Julius: 1841-1901; Daňková, Libuše: 1961-; Vrbová, Jitka; Voříšková, Marie: 1907- (Praha Vyšehrad, 1969)
Tri legendy o krucifixu je poviedkový triptych, ktorý vydal Julius Zeyer prvýkrát časopisecky v Lumír roku 1892, knižne potom prvýkrát vyšiel roku 1895. Ako z názvu vyplýva, je spoločným prvkom spájajúcim všetky tri samostatné legendy krucifix - kríž s ukrižovaným Ježišom Kristom. Spoločným znakom je tiež osud hlavnej postavy, ktorá sa nachádza v nejakej limitnej osobnej situácii a snaží sa jej v súlade so svojím svedomím a vierou riešiť. Čím sa potom legendy líši je zásadný tému, ktorým sa tá ktorá zaoberá. Raz to je téma národnostnej, druhýkrát náboženské a tretíkrát sociálne. Každá z legiend ukazuje rôzne spôsoby viery človeka v Boha.
Obsah: Inultus. El cristo de la luz. Samko pták.
Keywords: Zeyer, Julius (bol český prozaik, dramatik a epický básnik a je tiež označovaný za jedného z najvýraznejších slovenských novoromantikov. Námety čerpal najčastejšie z dávnej histórie, mytológie, bájí a povestí, a to nielen slovenských, ale aj francúzskych alebo ruských. * 26.04.1841 Praha, Česko - 29.01.1901 Praha, Česko); poviedky autorské; historické poviedky; povesti české; náboženské poviedky; próza; česká literatúra - texty; Voříšková, Marie, pseudonym: Marie Šindelářová (česká spisovateľka, autorka romantických románov, často užívajúci exotických prostredia a dobrodružných príbehov. 1931 sa stala redaktorkou časopisov pre ženy, za okupácie žila ako voľná autorka. * 15.09.1907 Vrané nad Vltavou, Česko -)