Dobrák Šimon (Simon-la-Bonté) - Ayguesparse, Albert: 1900-1996; Brett, Vladimír: 1921-1997; Kladiva, Vladimír: 1930-1986; Krejčová, Irena (Praha Svoboda, 1980)
Robotník Šimon Corbier, vojak Armády spásy a prostitútka Rita, dvaja ľudia, ktorí sa úplne náhodne stretávajú v nočnom veľkomeste a začínajú spoločný život.
Doslov: Albert Ayguesparse - učitel skutečnosti (Vladimír Brett).
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; romány o láske; próza; belgická literatúra - texty; Ayguesparse, Albert (bol belgický spisovateľ, básnik. * 01.04.1900 Brusel, Belgicko - 28.09.1996 Brusel, Belgicko); Brett, Vladimír (bol český literárny historik a kritik, editor, romanista a prekladateľ z francúzštiny a ruštiny. * 1921 Česko - 1997 Česko)