Ion : (Ion) - Rebreanu, Liviu: 1885-1944 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1981)
Majstrovský román rumunského kritického realistu kreslí obraz sedmohradskej dediny z doby autorovej mladosti vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku a s ním zachytáva i základný problém roľníckej otázky - boj o pôdu. V príbehu ctižiadostivého bezzemka Iona stvárňuje tragédiu človeka, ktorý v túžbe po majetku zrádza svoju lásku i ľudské hodnoty.