Ion (Ion) - Rebreanu, Liviu: 1885-1944; Bunčáková, Hilda: 1944-; Rosmány, Karol: 1937-; Vychovalá, Ľubica (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1981)
Majstrovský román rumunského kritického realistu kreslí obraz sedmohradskej dediny z doby autorovej mladosti vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku a s ním zachytáva i základný problém roľníckej otázky - boj o pôdu. V príbehu ctižiadostivého bezzemka Iona stvárňuje tragédiu človeka, ktorý v túžbe po majetku zrádza svoju lásku i ľudské hodnoty.
Keywords: romány autorské; historické romány; 19. stor; realistické romány; dedinské prostredie; próza; rumunská literatúra - texty; Rebreanu, Liviu (bol rumunský spisovateľ a dramatik, člen Rumunskej akadémie. * 27.11.1885 Târlişua, Nasaud, Rakúsko-Uhorsko, dnes Rumúnsko - 01.09.1944 Great Valley, Arges, Rumunsko); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -)