Svetové dejiny 1: Učebnica pre 1. a 2. ročník stredných všeobecnovzdelávacích škôla, 1. ročník stredných odborných škôl - Charvát, Jaroslav: 1904-1988 (Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1968)
V tejto učebnici dejepisu sa dozviete, akým vývojom musel prejsť človek, než sa stal tým, čím je dnes - bytosťou, ktorá sa z tvora vydávajúceho zvieracie škreky postupne vyvinula až v človeka, ktorý sa pripravuje opustiť planétu, na ktorej dosiaľ žil, a pokúša sa preniknúť do vesmíru a objasniť jeho tajomstvá a zákonnosti. Preto sa učebnica začína opisom vývoja človeka a končí sa udalosťami, ktoré ste už sami zažili.