Svetové dejiny 1: Učebnica pre 1. a 2. ročník stredných všeobecnovzdelávacích škôla, 1. ročník stredných odborných škôl - Charvát, Jaroslav: 1904-1988; Hruškovič, Ladislav: 1929-; Knorrová, Jarmila (Bratislava Slovenské pedagogické nakladateľstvo, 1968)
V tejto učebnici dejepisu sa dozviete, akým vývojom musel prejsť človek, než sa stal tým, čím je dnes - bytosťou, ktorá sa z tvora vydávajúceho zvieracie škreky postupne vyvinula až v človeka, ktorý sa pripravuje opustiť planétu, na ktorej dosiaľ žil, a pokúša sa preniknúť do vesmíru a objasniť jeho tajomstvá a zákonnosti. Preto sa učebnica začína opisom vývoja človeka a končí sa udalosťami, ktoré ste už sami zažili.
Z obsahu: A otrokárske zriadenie
I. Oddiel: Prvotnopospolná spoločnosť. Obdobie rímskej republiky. Obdobie rímského cisárstva. Rímska kultúra. Význam antickej vzdelanosti.
II. Oddiel: Feudálne zriadenie. Barbari na území Rímskej ríše. Byzanská ríša a Slovania. Začiatky uhorského štátu. Arabská ríša a jej kultúra. Obdobie rozvinutého feudalizmu. Obdobie neskorého feudalizmu.
III. Oddiel: Kapitalistické zriadenie. Nástup kapitalizmu a rozklad feudalizmu. Buržoáznorevolučné a národnooslobodzovacie hnutie proti európskej reakcii. Nástup monopolistického kapitalizmu.
IV. Oddiel: Vznik socialistického zriadenia. Budovanie socializmu v Sovietskom zväze. Prvé obdobie všeobecnej krízy kapitalizmu. Svetová hospodárska kríza a ohniská vojny v Ázii a v Európe. Druhá svetová vojna Vznik svetovej socialistickej sústavy a obdobie všeobecnej krízy kapitalizmu. Rozvoj vedy a techniky. Rozpad koloniálnej sústavy. Medzinárodné vzťahy. Úsilie o mierové spolužitie dvoch rozdielných spoločenských sústav.
Keywords: dejiny svetové; dejiny človeka; prvotnopospolná spoločnosť; otrokárske zriadenie; feudálne zriadenie; kapitalistické zriadenie; socialistické zriadenie; druhá svetová vojna; medzinárodné vzťahy; veda a technika; dejepis školský; učebnice stredoškolské