Svetové dejiny 1: Prehľad dejín praveku, staroveku a stredoveku do roku 1492 - Damankoš, Marián: 1975- (Nová maturita - Svetové dejiny, 2008)
Predkladaná práca je rozdelená do štyroch častí - Úvod do dejepisu, Pravek, Starovek a Stredovek. Pri uvedenom delení som rešpektoval učebné štandardy a učebné osnovy pre žiakov štvorročných a osemročných gymnázií na Slovensku v snahe podať ucelený prehľad svetových dejín a predložiť učebné texty pre maturantov... Autor.