Svetové dejiny 2: Novovek (1492-1914) - Damankoš, Marián: 1975- (Nová maturita - Svetové dejiny, 2005)
Študijná publikáciu Svetové dejiny II. tvorí spolu 35 kapitol chronologicky zoradených do 4 celkov s názvami: Raný novovek Osvietenstvo a revolúcia Európa a svet po roku 1815 Na ceste k prvej svetovej vojne. Publikácia je určená najmä študentom, ktorí sa pripravujú na maturitu a prijímacie pohovory na vysoké školy humanitného smeru, ako aj širokej verejnosti so záujmom o históriu. O knihe napísal: "Svetové dejiny II. sú vydareným prehľadným dielom zo svetových dejín, ktoré môže slúžiť ako učebnica dejepisu pre stredné školy, historická príručka pre študentov gymnázií, pomôcka pre uchádzačov o štúdium dejepisu na vysokých školách, no rovnako aj širokej laickej verejnosti. Autorovi sa podarilo podať v zrozumiteľnej a prístupnej podobe vývin európskeho kontinentu i veľkej časti ostatného sveta v priebehu raného novoveku a novoveku, pričom viaceré kľúčové udalosti a procesy vhodne, spôsobom zrozumiteľným aj neodborníkom a žiakom, vysvetľuje."