Štát a právo v európskom myslení - Krsková, Alexandra: 1942-; Siranková, Iveta; Platón: 428-347 pred Kr.; Aristoteles: 384-322 pred n.l.; Cicero, Marcus Tullius: 106 pred n.l.-43 pred n.l.; Augustín, svätý: 354-430; Tomáš Akvinský, sv.: 1225-1274; Machiavelli, Niccolo: 1469-1527; Hobbes, Thomas: 1588-1679; Locke, John: 1632-1704; Montesquieu, Charles de Secondat, baron de: 1689-1755; Rousseau, Jean-Jacques: 1712-1778; et al. (Bratislava Wolters Kluwer - Iura Edition, 2002)
Kniha je systematickým, zrozumiteľným sprostredkovaním základných smerov uvažovania o štáte a práve v európskej histórii. Autorku k nej prividlo úsilie lepšie pochopiť duchovnú dimenziu európskej integrácie, hodnoty, ktoré sa rodili medzi antickým Olympom, židovským Sinajom a kresťanskou Golgotou, aby sa stali zdrojom identity a životnej sily západnej civilizácie.
Svojím didaktickým prístupom, pôvabným jazykom, môže byť táto učebnica vhodným doplnením stále neuspokojivého množstva pôvodnej či preloženej literatúry z tejto oblasti. Nie je však určená len univerzitným študentom, ktorých chcela autorka inšpirovať, pomôcť im ujasniť si to, čo intuitívne tušia, urobiť ich svedkami toho, ako invencia a tvorivosť ľudského ducha ovplyvňovali sily a zdroje dejinného pohybu mnohotvárnosťou svojich prejavov a plodov.
Užitočná môže byť pre každého, kto chce byť spoločenskovedne vzdelanou osobnosťou, autoritou, či už v oblasti práva, diplomacie, politólogie či politiky, a kto túži kultivovať nielen svoju myseľ, ale aj srdce.
Bibliogr. odkazy. Res. slov.
Resumé. Bibliografická orientácia.
Keywords: spoločenské vedy; právo; dejiny práva -- Európa; štát a právo; teória štátu a práva; Európa; ústavné právo; politické myslenie; právna filozofia; právo grécke; právo rímske; právo kánonické; myslenie právne; myslitelia; renesancia; protestantizmus; humanizmus; osvietenstvo; socializmus; liberalizmus; konzervativizmus; pozitivizmus; ekonomika a právo; medzinárodné a štátne právo; štátne právo; štátne zriadenie; utopizmus (učenie o ideálnej spoločnosti); pozitivizmus (filozoficky a literárnovedný štýl); učebnice vysokoškolské; Európa