Stručný prehľad sociológie - Bednárik, Rastislav; Búzik, Bohumil; kolektív autorov (Enigma, 2009)
Publikácia, ktorá má ambíciu priblížiť bohatosť a štruktúrovanosť sociológie ako vednej disciplíny prednášanej na slovenských univerzitách. Preto zvolená štruktúra troch kapitol sleduje tri základné študijné línie keď hlavný dôraz sa kladie na štúdium sociologickej teórie, ďalej na históriu sociologického myslenia a na metódy sociologického výskumu. Ako čitateľ postrehne, každá z týchto troch oblastí sociológie má relatívne samostatný predmet výkladu a obvykle sú aj samostatne vydávané príručky venujúce sa buď sociologickej teórii, alebo vývinu sociologického myslenia či metodologickým nástrojom poznávania sociálnej reality. Preto bolo náročné skĺbiť takéto prístupy a najmä náročné bolo vybrať texty nevyhnutné pre pochopenie súčasného stavu sociológie a oželieť partie podrobnejšie vysvetľujúce sociologické postupy analýzy spoločnosti. Na čo hlavne je publikácia zameraná? V prvej časti sa nachádzajú texty informujúce o základných otázkach, ktorým sa venuje sociologická teória. Päť autorov približuje sociológiu