Stručný prehľad sociológie - Bednárik, Rastislav; Búzik, Bohumil; kolektív autorov (Enigma Nitra, 2009)
Publikácia, ktorá má ambíciu priblížiť bohatosť a štruktúrovanosť sociológie ako vednej disciplíny prednášanej na slovenských univerzitách. Preto zvolená štruktúra troch kapitol sleduje tri základné študijné línie keď hlavný dôraz sa kladie na štúdium sociologickej teórie, ďalej na históriu sociologického myslenia a na metódy sociologického výskumu. Ako čitateľ postrehne, každá z týchto troch oblastí sociológie má relatívne samostatný predmet výkladu a obvykle sú aj samostatne vydávané príručky venujúce sa buď sociologickej teórii, alebo vývinu sociologického myslenia či metodologickým nástrojom poznávania sociálnej reality. Preto bolo náročné skĺbiť takéto prístupy a najmä náročné bolo vybrať texty nevyhnutné pre pochopenie súčasného stavu sociológie a oželieť partie podrobnejšie vysvetľujúce sociologické postupy analýzy spoločnosti. Na čo hlavne je publikácia zameraná? V prvej časti sa nachádzajú texty informujúce o základných otázkach, ktorým sa venuje sociologická teória. Päť autorov približuje sociológiu
ako vedu, ďalej otázky kultúry, náboženstva a globalizácie, osobitná pozornosť je venovaná otázkam socializácie a mládeže, sociálnej zmene, sociálnej kontrole a sociálnej patológii a pochopiteľne sú tu načrtnuté aj tradičné otázky sociálnej štruktúry a sociálnej stratifikácie. Bohužiaľ, predpokladaný rozsah publikácie nám nedovolil podrobnejšie sa venovať iným zaujímavým témam, ako napr. rodine, organizácii, národu, práci, urbanistike či starším ľuďom. Druhá časť predstavuje životopisy a základnú informáciu o prínose 20. svetových i domácich sociológov do vedy. Túto časť napísali štyria autori z autorského kolektívu. Výber osobností predstavuje tie najznámejšie mená z 19. a 20. storočia, a taktiež možno len ľutovať, že nebol priestor na prezentáciu mnohých ďalších významných bádateľov v tejto oblasti. Tretia časť (pripravená dvomi autormi) sa zameriava na základné pojmy a kategórie sociologického výskumu, prezentuje základné informácie o technikách zbe ru údajov, o meraní a škálovaní i o výbere objektov skúma
nia. Osobitná pozornosť je tu potom venovaná vedeckej interpretácii a vysvetľovaniu v spoločenskovednom a sociologickom výskume. Spolu deväť slovenských sociológov približuje súčasnú sociológi u nielen širokej verejnosti a nesociológom, ktorí majú záujem získať prehľad o sociológii, ale najmä vysokoškolským študentom zameraným na sociálne vedy. Veríme, že tento prehľad bude pre čitateľa povzbudením zaujímať sa hlbšie o sociológiu a podnieti ho siahnuť aj po pramenných zdrojoch, na ktoré sa kniha odvoláva. Je tiež aj výzvou pre autorov na pokračovanie v snahe podeliť sa o sociologické vnímanie sveta aj v otázkach na tomto mieste opomenutých napríklad v druhom diele publikácie. Autorský kolektív
Z obsahu: Sociologická teória: Sociológia ako veda. Sociálna štruktúra. Kultúra. Proces socializácie. Mládež. Sociálna zmena a sociálna mobilita. Sociálna kontróla. Sociálna patológia. Náboženstvo. Globalizácia, jej dôsledky a nové pohľady spoločnosti.
Galéria sociológov: Vznik sociológie. Sociologický výskum: Základné pojmy a kategórie. Techniky zberu údajov. Meranie a škálovanie. Výber objektov skúmania. Vedecká interpretácia a vysvetľovanie v spoločenskom výskume. Biografia. Literatúra.
Keywords: spoločenské vedy; sociológia; dejiny sociológie; myslenie sociologické; sociologické myslenie; sociologické teórie; sociologické hľadiská a trendy