Odvážni kapitáni : (Captains courageous) - Kipling, Rudyard Joseph: 1865-1936 (Mladé letá, 1971)
Poviedka z rybárskeho prostredia. Je to príbeh pätnásťročného syna amerického milionára Harveyho Cheyna, zhýčkaného, bezočivého maznáčika, ktorého nešťastnou náhodou zmetie vlna z luxusného parníka do mora. Zachránia ho prostí rybári, zarábajúci si na svoj každodenný chlieb lovom rýb. Rybári však začínajú svoju sezónu a nevďačného chlapca, ktorý ich dokonca obviní z krádeže peňazí a žiada, aby ho hneď zaviezli domov za bohaté odškodné, pokladajú za pomätenca...