Kalendár - Dušek, Dušan: 1946- (Slovenský spisovateľ, 1987)
Život ľudí v malom mestečku s každodennými radosťami i starosťami v období socializmu. Život očami dospievajúceho chlapca, jeho sny, túžby a prvé sexuálne skúsenosti. D. Dušek je predstaviteľ spisovateľov pôsobiacich po roku 1945, ktorý venuje veľkú pozornosť zobrazeniu mládeže a taktiež sa v jeho próze zameriava na oblasť Záhoria. Oba tieto znaky sa nachádzajú aj v diele KALENDÁR. Konflikt je medzi rozprávačom diela a jeho mladším bratom. Ako to už býva v mnohých rodinách, ani tu dni neuplynú bez každodenných hádok, ktorým však autor neprikladá významnú úlohu.