Žobráci. Pieseň o studničnej vode - Rakús, Stanislav: 1940-; Sulík, Ivan: 1943-; Stopiak, Dušan: 1953-1991; Blažo, Pavol: 1943- (Bratislava Smena, 1981)
Románová novela Stanislava Rakúsa Žobráci siaha do prostredia, ktoré bolo pre slovenskú minulosť typické, ale naša literatúra si ho všimla len v nepatrnej miere. Autor dokázal toto prostredie urobiť skutočným románovým svetom, lebo ho rozvinul do celého radu diferencovaných postáv z niekdajšieho spoločenského dna a dal mu okrem existencie aj osobitnú filozofiu, vďaka ktorej sa drží pri živote aj v neľudských sociálnych podmienkach.
Doslov: Do hlbín ľudskosti (Ivan Sulík). Ilustr. rozlož. tit. list.
Keywords: novely autorské; poviedy autorské; sociálne novely; dedinské prostredie; baladické poviedky; Rakús, Stanislav (slovenský prozaik, literárny vedec, vysokoškolský profesor. * 20.01.1940 Štúrovce, Slovensko -); próza; slovenská literatúra - texty; Sulík, Ivan (slovenský spisovateľ, literárny historik, publicista, editor, univerzitný progesor. Nar. 29.01.1943 Topoľčany, Slovensko -); Stopiak, Dušan (slovenský výtvarník, grafik a knižný ilustrátor, pedagóg. * 06.09.1953 v Leviciach, Slovensko - 1991 Bratislava, Slovensko); Blažo, Pavol (slovenský typograf, gragik, fotograf a redaktor. Pracoval v Slovenskej televízii v Bratislave aj ako výtvarný redaktor vo vydavateľstve Smena. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. *16.06.1943 Trnava, Slovensko -); Gerbóc, Jozef (bol slovenský básnik a prekladateľ. * 27.11.1942 Snina, Slovensko - 07.03.2000 Bratislava, Slovensko)