Mária Antoinetta : (Marie Antoinette) - Zweig, Stefan: 1881-1942 (Máj, 1970)
Životopisný román vynikajúceho rakúskeho autora je zasväteným pohľadom na život a smrť francúzskej kráľovnej Márie Antoinetty. Kniha je nielen príbehom rozmarne rokokové panovníčka, ktorá bola zo svojej výšky strhnutá a na najvyššiu mieru vo svojom majestátu potupená, ale je aj pohľadom na odvrátenú tvár Veľkej francúzskej revolúcie ako na jedno z najkrutejších období európskych dejín. Životopis je skvele napísaný aj preložený a ponúka čitateľovi mnoho zaujímavých detailov z inak známej histórie.