Mária Stuartová : (Maria Stusrt) - Zweig, Stefan: 1881-1942 (Postavy a osudy, 1978)
Romantická hrdinka Mária Stuartová, krásna, temperamentná žena, oddaná katolíčka, a proti nej neženská, chladná, nie práve pôvabná Alžbeta, ktorá posiela svoju drahú sesternicu na popravisko. Tak prezentujú tieto dve panovníčky krajín na ostrovoch zo 16. storočia historické romány a hry. Nie je to jediný prípad kedy "nedostatok ženskosti" poslúžil ako zámienka pre zatracovanie ženy, ktorá svojimi schopnosťami predstihla mnohých mužov svojej doby.