Mária Stuartová (Maria Stusrt) - Zweig, Stefan: 1881-1942; Skácel, Anton; Feldek, Ľubomír: 1936-; Polišenský, Josef: 1915-2001; Brož, Róbert: 1939-2011; Polišenský, Josef: 1915-2001; Szabová, Naďa; Mária Stuartová: 1542-1587 (Bratislava Obzor, 1978)
Romantická hrdinka Mária Stuartová, krásna, temperamentná žena, oddaná katolíčka, a proti nej neženská, chladná, nie práve pôvabná Alžbeta, ktorá posiela svoju drahú sesternicu na popravisko. Tak prezentujú tieto dve panovníčky krajín na ostrovoch zo 16. storočia historické romány a hry. Nie je to jediný prípad kedy "nedostatok ženskosti" poslúžil ako zámienka pre zatracovanie ženy, ktorá svojimi schopnosťami predstihla mnohých mužov svojej doby.
Doslov: Od Márie Uhorskej k Márii Stuartovej Josef Polišenský). Verše prebásnil (Ľubomír Feldek). Ilustr. na front.
Keywords: romány autorské; biografické romány; životopisné romány; historické romány; 16. stor; osobnosti ženské; próza; rakúska literatúra - texty; Zweig, Stefan (rakúsky spisovateľ, prozaik, esejista, básnik a prekladateľ, 28.11.1881 Viedeň - 23.2.1942 Petropolis, Brazília); Feldek, Ľubomír (slovenský básnik, prozaik, dramatik a prekladateľ, 9.10.1936 Žilina-); Polišenský, Josef (bol český historik a pedagog, který sa špecializoval predovšetkým na novoveké dejiny Českých krajín, Evropy a dejiny Latinské Ameriky. * 16.12.1915 Prostějov, Česko - 11.01.2001 Praha, Česko); Brož, Robert (bol slovenský typograf, ilustrátor, dizajnér a knižný grafik. Je autorom mnohých plagátov a ex libris. Pôsobil vo vydavateľstvách Osveta a Neografia v Martine. Viackrát prevzal cenu dizajnér najkrajšej knihy roka v rámci Československa aj samostatného Slovenska. *1939 Čelákovice, pri Prahe, Česko - 23.11.2011 v Banskej Bystrici, pochovaný je v Martine, Slovensko); Mária Stuartová, Mária I. Stuartová (bola francúzska a škótska kráľovná z dynastie Stuartovcov, 7. alebo 8.12.1542 Linlithgow - 08.02.1587 Fotheringhay Castle, grófstvo Northamptonshire, popravená)