Madam Curie (Madame Curie) - Curie, Eva: 1904-2007; Klimová, Mária: 1908-1954; Schurmann, Ivan: 1935-; Fischer, Ján; Dudášová, Viera; Curie-Skłodowska, Marie: 1867-1934; Curie, Pierre: 1859-1906 (Mladé letá Bratislava, 1970)
Rozprávanie Evy, dcéry Márie Curie-Sklodowskej, svetoznámej fyzičky je zobrazenie jej obetavého života, šľachetných ľudských vlastností, bystrého umu, vytrvalosti a húževnatosti pri práci. Epocha fyzikálnych výskumov sa začala objavením rádioaktivity a fyzikálnych dejov v atómovom jadre. Mária Curie-Sklodowská ruka v ruke svojím mužom Petrom a spolupracovníkmi oddelila z uránovej rudy dva dovtedy neznáme chemické prvky polónium a rádium a stanovila ich fyzikálne a chemické vlastnosti.
Manžel: Pierre Curie (1895-1906). Deti: Iréne Joliot-Curie (1897-1956). Eve Curie (1904-2007).
Doslov: Milí mladí priatelia (Ján Fischer). Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; 19.-20. stor; Curie-Sklodowska, Marie (bola francúzska fyzička a chemička poľského pôvodu, objaviteľka rádioaktivity. Nobelova cena za fyziku - 1903. Nobelova cena za chémiu - 1911. V roku 1995 boli pozostatky Marie Curie presunuté do parížskeho Panteónu. Na počesť manželov Curieovcov bol pomenovaný 96. chemický prvok - Curium (Cm). * 07.11.1867 Varšava, Poľsko - 04.07.1934 Passy, Francúzsko); biografické romány; životopisné romány; osobnosti chemické; chemici francúzskí; život a dielo; fyzika; chémia; próza; francúzska literatúra - texty; pre čitateľov od 13 rokov; Curie, Eva, celým menom Eve Denise Curie Labouisse (bola francúzsko-americká spisovateľka, novinárka a pianistka. bola najmladšia dcéra Marie Curie-Curie a Pierre Curie. Jej sestra bola Irene Joliot-Curie a jej brat-in-law Frédéric Joliot-Curie. * 06.12.1904 Paríž, Francúzsko - 22.10.2007 New York, NY, Spojené štáty americké); Curie, Pierre (bol francúzsky fyzik a chemik, manžel Marie Curieovej. Pôsobil ako profesor na École de physique et de chimie, potom na Sorbonne, člen Akadémie vied. * 15.05.1859 Paríž, Francúzsko - 19.04.1906 Paríž, Francúzsko, automobilová nehoda); Schurmann, Ivan (slovenský akademický maliar, grafik, autor známkovej tvorby, knižný ilustrátor. * 28.06.1935 Bratislava, Slovensko -); Klimová, Mária, rodená Hlavajová (bola slovenská pedagogička a prekladateľka. * 09.06.1908 Martin, Slovensko - 02.02.1954 Košice, Slovensko)