Rozprávky z Javorovej doliny - Rákay, Anton: 1925-2013 (Knižné centrum, 1998)
Rozprávky o Tatrách obsahujú dvadsaťjeden príbehov. Čerpajú námety zo sveta zvieratiek žijúcich v Javorovej doline pod Končistou a pod Javorovým vrchom. Názvy všetkých začínajú magickým slovíčkom Ako... a ako ,,Ako" napovedá, príbehy majú často didaktický charakter. Nezriedka poučenie býva v texte priamo vpísané. Menším deťom, ktorým je kniha určená, však didaktickosť nebude prekážať. Deti sa z knihy poučia, že v lese sa treba správať ticho, nerušiť zvieratká, neslobodno odhadzovať odpadky a podobne. V niektorých príbehoch autor personifikuje spoločnosť zvieratiek až do výsostne ľudských činností, ako kamzíčie zimné športy či nacvičenie rozprávkovej divadelnej hry. Vystupujú tu tatranské zvieratká Svišť Pišť, medveď Maťo, veverička Evička, orol Karol...