Povídky jen tak (Just So Stories) - Kipling, Rudyard Joseph: 1865-1936; Vančura, Jaroslav; Mocek, Jiří: 1945-; Kipling, Rudyard Joseph: 1865-1936; Pechánek, Miroslav: 1945-; Voříšková, Marie: 1907- (Vyšehrad Praha, 1978)
Moderné rozprávky, v ktorých sa vysvetľujú telesné zvláštnosti a sfarbenie cudzokrajných zvierat, vznik prírodných javov, abecedy a prvého listu.
Z obsahu: Proč má velryba úzký jícen. Proč má velbloud hrb. Jak dostal leopard skvrny. Jak vznikli pásavci. Jak vznikla abeceda. O motýlovi, ktorý dupal....
Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: Kipling, Rudyard Joseph (bol britský spisovateľ, novinár a básnik, prvý britský nositeľ Nobelovej ceny za literatúru (1907). * 30.12.1865 Bombaj, India - 18.01.1936 Londýn, Anglicko); poviedky autorské; rozprávky autorské; humoristické poviedky; krátke prózy; poviedky o prírode; poviedky pre deti; anglická literatúra - texty; Mocek, Jiří (český maliar, kresliar, grafik, typograf a ilustrátor. * 16.12.1945 v Prahe, Česko -); Pechánek, Miroslav (český maliar, výtvarník, fotograf. * 08.07.1945 Praha, Česko -); pre čitateľov od 13 rokov; Voříšková, Marie, pseudonym: Marie Šindelářová (česká spisovateľka, autorka romantických románov, často užívajúci exotických prostredia a dobrodružných príbehov. 1931 sa stala redaktorkou časopisov pre ženy, za okupácie žila ako voľná autorka. * 15.09.1907 Vrané nad Vltavou, Česko -)