Posliedky - Kuchta, Ladislav: 1927-1982 (Mladé letá, 1985)
Zbierka prírodných čŕt Posliedky obsahuje dvadsaťtri kratších čŕt, ktoré autor venoval svojim potulkám po rozličných kútoch Slovenska. Zavedie nás v nich k vode Bebravy a do malebného povodia Dunaja, do hlbokých lesov našich pohorí, kam chodieval sám alebo s priateľmi ako vášnivý poľovník, no zväčša len tak z ľudskej túžby pobudnúť, posliediť si chvíľku v prírode, nechať sa unášať jej čarom a zamýšľať sa nad jej odvekými zákonmi.