Ohňom a mečom 1 : (Ogniem i mieczem) - Sienkiewicz, Henryk: 1846-1916 (Meteor, 1988)
Ohňom a mečom je historická fikcia situovaná do 17. storočia, do obdobia Prvej poľskej republiky počas Chimelnického povstania. Pôvodne bola publikovaná na pokračovanie v novinách a získala veľkú popularitu. V 20. storočí sa stala najobľúbenejšou knihou v Poľsku vôbec, dostala sa do povinnej literatúry na školách a bola preložená do väčšiny európskych jazykov.