Chemik detektivem : (Chemik detektívom) - Čajda, Ivan: 1921-2000 (Oko, 1982)
Čitateľ v knihe nájde popisy pokusov z analytickej chémie. Uvidí v nich, ako pracuje chemik analytik. Analytický chemik je detektívom, jeho policajným obvodom je chémia a skrytými páchateľmi sú prvky alebo zlúčeniny. Autor vybral niekoľko najľahšie uskutočniteľných, charakteristických a pekných analytických reakcií a predvádza ich ako pokusy. Ku každému pokusu je podrobný návod.