Žiarenie - hrozba i nádej - Tölgyessy, Juraj: 1931-2014; Kenda, Milan: 1937- (Malá moderná encyklopédia, 1976)
K aktuálnej a čoraz nástojčivejšej otázke vyčerpania doterajších zdrojov energie sa ľahostajne stavia málokto. Strhne sa však, keď začuje slovo rádioaktivita. Je jeho zdesenie namieste? Veď jadrová energia ponúka nielen vyriešenie energetickej otázky, ale otvára ďalšie perspektívy vede, je novou zbraňou medicíny. Nečudujme sa človeku. Prisilný dojem v pamäti ľudstva zanechala atómová bomba v Japonsku. Ale pravde sa treba pozrieť do očí triezvo: rádioaktívne žiarenie samo o sebe morálnu hodnotu nemá, má ju iba ľudský čin. Človek vyrobí zbraň, on zabíja i uzdravuje, on je schopný ničiť výdobytky a jedine on môže odhaľovať zákony prírody. Rádioaktívne žiarenie mu poslúži v jednom i druhom prípade. O tom všetkom rozpráva táto kniha. Jej svieža zrozumiteľnosť i vysoká vedecká úroveň umožnia čitateľovi rozmýšľať v kategóriách jadrovej fyziky, uspokojiť tú zložku jeho záujmu a zvedavosti, ktorá inklinuje k poznávaniu faktov, udalostí, čísel i kuriozít, i tú, ktorá sa privráva jeho citom.