Žiarenie - hrozba i nádej - Tölgyessy, Juraj: 1931-2014; Kenda, Milan: 1937-; Meisner, Ján: 1939-; Michalač, Jozef: 1944-; Lackovičová, Anna: 1941- (Bratislava Obzor, 1976)
K aktuálnej a čoraz nástojčivejšej otázke vyčerpania doterajších zdrojov energie sa ľahostajne stavia málokto. Strhne sa však, keď začuje slovo rádioaktivita. Je jeho zdesenie namieste? Veď jadrová energia ponúka nielen vyriešenie energetickej otázky, ale otvára ďalšie perspektívy vede, je novou zbraňou medicíny. Nečudujme sa človeku. Prisilný dojem v pamäti ľudstva zanechala atómová bomba v Japonsku. Ale pravde sa treba pozrieť do očí triezvo: rádioaktívne žiarenie samo o sebe morálnu hodnotu nemá, má ju iba ľudský čin. Človek vyrobí zbraň, on zabíja i uzdravuje, on je schopný ničiť výdobytky a jedine on môže odhaľovať zákony prírody. Rádioaktívne žiarenie mu poslúži v jednom i druhom prípade. O tom všetkom rozpráva táto kniha. Jej svieža zrozumiteľnosť i vysoká vedecká úroveň umožnia čitateľovi rozmýšľať v kategóriách jadrovej fyziky, uspokojiť tú zložku jeho záujmu a zvedavosti, ktorá inklinuje k poznávaniu faktov, udalostí, čísel i kuriozít, i tú, ktorá sa privráva jeho citom.
Z obsahu: Balzam i jed. Žiarenie - jav pozitívny i negatívny. Žiarenie okolo nás. Prízrak choroby a smrti z ožiarenia. Bezpečná práca s nebezpečným žiarením. Rádionuklidová rozviedka. Rádionuklidy v lekárskej diagnostike. Žiarenie modeluje nové typy plodín. So žiarením do kuchyne? Konzervovanie žiarením. Atómová vojna proti hmyzu. Kam s odpadom vysielajúcim nebezpečné žiarenie? Prevencia - základ atómového Práva. Encyklopedické heslá. O autoroch. Literatúra.
Keywords: prírodné vedy; fyzika; fyzika jadrová; jadrová fyzika; atómová fyzika; fyzika atómová; rádioaktivita; energia atómová; žiarenie rádioaktívne; lekárstvo; medicína; knihy populárno-náučné; Tölgyessy, Juraj (bol slovenský doktor chemických vied, docent, doktor prírodných vied. Od r. 1968 bol spoluzakladateľom a vedúcim redaktorom medzinárodného vedeckého časopisu Journal od Radioanalytical and Nuclear Chemistry. Svojou publikčanou a výskumnou činnosťou Katedra rádiochémie a radiačnej chémie, najmä zásluhou prof Tölgyessyho, získala vynikajúce meno v celosvetovom meradle. * 27.01.1931 Dunajská Streda, Slovensko - 25.12.2014 Slovensko); Kenda, Milan (slovenský promovaný biológ, novinár, publicista, redaktor rôzných vydavateľstvách. Plodný publicista, v slovenských, českých a poľských novinách a časopisoch uverejnil množstvo príspevkov rozličného tematického zamerania. Sprvu písal poéziu, neskôr sa preorientoval na krátku satirickú prózu, vynikol v tvorbe aforizmov, epigramov a fejtónov. Detskému čitateľovi adresoval zbierku veršov Klamná fauna zooklauna alebo Päťka z prírodopisu (1999). * 19.11.1937 Ostrava , Česko -); Meisner, Jan (slovenský výrvarník, ilustrátor, gragik, dizajnér, vysokoškolský pedagóg. * 29.12.1939 Bratislava, Slovensko -)