Námestie svätej Alžbety - Jašík, Rudolf: 1919-1960; Špitzer, Juraj: 1919-1995; Klapper, Osvald Aurelius: 1930-2010; Hrušovská, Marta (Bratislava Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1962)
Pútavo napísaný román zobrazuje baladický príbeh lásky slovenského chlapca k židovskému dievčaťu počas Slovenského štátu. Výrazne zachytáva odporné výčiny gardistov a život v židovskom prostredí v čase príprav na hromadné transporty.
Obsah: Žltý Dodo. V štíhlej múdrej veži. Hviezdy. Nosič bez čísla. Samko a Maxi. Nesvätý Ján Krstiteľ. Bratia a sestra. Božie oko. Černokňažník. Slávnosť pobožných študentov. Námestie svätej Alžbety. Noc. Deň. Posledná večera. Milenec s tvárou satana. Doslov (Juraj Špitzer).
Keywords: romány autorské; historické romány; 20. stor; druhá svetová vojna (beletria); židovské prostredie; Židia; transporty židov; romány o láske; protivojnové romány; romány protivojnové; baladické príbehy; próza; Jašík, Rudolf (bol slovenský prozaik, básnik a publicista. * 02.12.1919 Turzovka, Slovensko - 30.07.1960 Bratislava, Slovensko); slovenská literatúra - texty; Špitzer, Juraj (bol slovenský literárny historik a publicista. *14.08.1919 Krupina, Slovensko - 11.10.1995 Bratislava, Slovensko); Klapper, Osvald Aurelius (bol český gragik, ilustrátor, maliar. * 10.07.1930 v Opave, Česko - 27.12.2010 v Prahe, Česko)