Námestie svätej Alžbety - Jašík, Rudolf: 1919-1960; Plintovič, Ivan: 1923-1997; Longauer, Ľubomír: 1948-; Mrlianová, Zuzana (Bratislava Tatran, 1986)
Pútavo napísaný román zobrazuje baladický príbeh lásky slovenského chlapca k židovskému dievčaťu počas Slovenského štátu. Výrazne zachytáva odporné výčiny gardistov a život v židovskom prostredí v čase príprav na hromadné transporty.
Obsah: Žltý Dodo. V štíhlej múdrej veži. Hviezdy. Nosič bez čísla. Samko a Maxi. Nesvätý Ján Krstiteľ. Bratia a sestra. Božie oko. Černokňažník. Slávnosť pobožných študentov. Námestie svätej Alžbety. Noc. Deň. Posledná večera. Milenec s tvárou satana. Doslov: Jašíkovo Námestie svätej Alžbety (Ivan Plintovič).
Keywords: romány autorské; Jašík, Rudolf (bol slovenský prozaik, básnik a publicista. * 02.12.1919 Turzovka, Slovensko - 30.07.1960 Bratislava, Slovensko); Plintovič, Ivan (slovenský literátny vedec, esejista, 2.6.1923 Bodorová - 10.11.1997 Banská Bystrica); historické romány; 20. stor; druhá svetová vojna (beletria); židovské prostredie; Židia; transporty židov; romány o láske; romány protivojnové; protivojnové romány; baladické príbehy; próza; slovenská literatúra - texty