Vojna v európskych dejinách (War in Europen History) - Howard, Michael: 1922-; Madarás, Daniel (Aleph Bratislava, 2013)
Táto kniha je o "vojne v európskych dejinách" nie o "histórii vojen", a preto by čitateľ nemal očakávať prehľad konfliktov v druhej polovici 20. storočia v takom rozsahu, ako v predchádzajúcich kapitolách. V uplynulom polstoročí európske štáty spolu nebojovali a je veľmi nepravdepodobné, že sa tak ešte niekedy stane. Ale ak by k tomu predsa len došlo, existujú aj iné dobré dôvody, prečo sa pozerať na rok 1945 ako na koniec jednej éry.
Tí, ktorí veria vo "vojnu proti teroru", môžu tvrdiť, že Európa je v súčasnosti opäť vo vojne. Dokonca aj tí, ktorí nesúhlasia, sotva môžu konštatovať, že mier je stabilný, alebo že stabilným pravdepodobne ostane.
Lev Trockij raz povedal: "Nemusíš sa zaujímať o vojnu, ale vojna sa veľmi zaujíma o teba". Nad touto myšlienkou by sa mali Európania, ktorí sú presvedčení, že vojna sa ich už netýka, zamyslieť. Európania už síce nemusia podnecovať vlastné vojny a vyvážať ich do zvyšku sveta, ale nevedia zapečatiť svoje hranice pred širšími konfliktami v globálnom systéme, ktorého sú neoddeliteľnou súčasťou.
Poznámky. (Kniha získaná darom - Ing. Ivan Štefanec, poslanec Európskeho parlamentu).
Keywords: spoločenské vedy; vojny v európských dejinách; vojenstvo; vojna a spoločnosť; vojny rytierov; vojny žoldnierov; vojny obchodníkov; vojny profesionálov; vojny revolučné; revolučné vojny; vojny národov; vojny technológov; dejiny európske; Európa; Európa; monografie; Howard, Michael (britský vojenský historik, bývalý profesor vojenských a súčasných dejín na Univerzite v Oxforde a v Yale, člen Kráľovskej akadémie vied. Howard bol popísaný vo Financial Times ako "Británia je najväčší žijúci historik." * 29.11.1922 Anglicko -)