Konrad Adenauer: Prvý kancelár Spolkovej republiky Nemecko : (Anmerkungen zu Adenauer) - Schwarz, Hans-Peter: 1934- (Hlbiny, 2014)
Historik Hans-Peter-Schwarz opisuje životné zastavenia, ako aj politický prínos tohto legendárneho kancelára. Zaoberá sa otázkou, ako sa Adenauerovi podarilo dostať Spolkovú republiku Nemecko do spoločenstva západných demokratických štátov. Schwarz analyzuje Adenauerovu zahraničnú a vnútornú politiku. Venuje sa aj výčitke, že svojím údajným "separatizmom" západonemecký kancelár zradil ľudí vo Východnom Nemecku. Opisuje tiež Adenauerove vizionárske úsilie o zjednotenú Európu a pýta sa aj na "tmavé stránky" tohto veľkého štátnika.