Mont-Oriol : (Mont-Oriol) - Maupassant, Guy de: 1850-1893 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1960)
Kniha rozdelená do dvoch častí zahŕňa príbehy naivnej mladej Kristíny. So svojím manželom, ktorého si vzala z rozumu na želanie rodičov, prichádza do Auvergneského kraja. Jej manžel tu založí kúpele Mont-Oriol a zatiaľ čo vášnivo podniká, Kristina sa zamiluje do rodinného priateľa Bretigny. Jej naivná láska je ale zradená a všetky city musia ustúpiť chladnej vypočítavosti...