Príbeh jedného života. Miláčik. Mont-Oriol: 1. zv. (Oeuvres complétes: Une vie. Bel-Ami. Mont-Oriol) - Maupassant, Guy de: 1850-1893 (Zlatý fond svetovej literatúry, 1986)
Hrdinka románu Jeanne odchádza z kláštorného penzionátu plná túžob a nádejí. Sníva o láske, šťastí a pokojnom harmonickom živote na vidieku. Julien, do ktorého sa zaľúbi a za ktorého sa vydá, nie je stály v láske...Hrdinkou románu Mont - Oriol je Christiana, žena, ktorú otec a brat predali bohatému bankárovi...Hrdinom románu Miláčik je Georges Duroy, sedliacky syn, ktorý sa hanbí za svojich rodičov a po neúspechu na štúdiách chce urobiť vojenskú kariéru. Pobyt v alžírskych posádkach mu poslúži na to, aby nasiakol vlastnosťami, ktoré mu neskôr dopomôžu rýchle kráčať nahor.