Vyzliekanie z detských šiat. Púšť lásky. Niekdajší mládenec : (La Robe Prétexte. Le Désert de l'amour. Un Adolescent d'autrefois) - Mauriac, Francois Charles: 1885-1970 (Knižnica Nobelových cien, 1976)
Tri romány francúzskeho autora, nositeľa Nobelovej ceny: Vyzliekanie z detských šiat, Púšť lásky, Niekdajší mládenec. Rozmýšľavý chlapec, dorastajúci na mládenca je výborným nástrojom autorovho prenikania do detskej psychiky, do pokryteckého ovzdušia okolia, pokryteckých zbožností samopašníkov a rozličných typov konkrétnych ľudí vo vonkajších dekoráciách krajiniek, miest, spoločností, oživených spomienok na mladosť a francúzsky vidiek, ďalej autor vykresľuje púšť citového života meštiackej spoločnosti na príbehu ľúbostného trojuholníka.