Mandaríni 1 (Les Mandarins) - Beauvoir, Simone de: 1908-1986; Ponická, Hana: 1922-2007; Želibská-Shejbalová, Jana: 1941-; Baštová, Vlasta (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1966)
Román zachytávajúci prostredie ľavicových intelektuálov v rokoch päťdesiatych vo Francúzsku. Dve z hlavných mužských postáv zobrazujú s istou mierou transpozície Sartra a Camusa a jedna z postáv ženských autorku samu. Autorka sa tu na príbehoch týchto postáv a najmä na spomínaných postavách žensky zamýšľa nad postavením modernej ženy, nad jej závislosťou na mužovi a nad jej potrebou odpútať sa od tuhých spoločenských konvencií. Takto sa dochádza k tzv. "Mandarínskému šťastiu", ktoré vedie k rozporom a konfliktom.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; filozofické romány; emancipácia žien; Beauvoir, Simone de, alebo Simone de Beauvoir (bola francúzska filozofka, spisovateľka a predstaviteľka existencializmu. Bola družkou J.-P. Sartra, preslávila sa svojimi negatívnymi názormi na manželstvo, popieraním tradičných hodnôt. * 09.01.1908 Paríž, Francúzsko - 14.04.1986 Paríž, Francúzsko); Ponická, Hana (bola slovenská prozaička, prekladateľka, publicistka a autorka literatúry pre deti a mládež, bývalá manželka slovenského spisovateľa Štefana Žáryho. * 15.07.1922 Halič, Slovensko - 21.08.2007 Banská Bystrica, Slovensko); ženy emancipované; ženy emancipované; próza; francúzska literatúra - texty; Želibská-Shejbalová, Jana (česká výtvarníčka, ilustrátorka a monumentálno dekoratívnej tvorbe pre architektúru. Od 60. rokov sa suverénne pohybuje na slovenskej výtvarnej scéne. * 03.05.1941 Olomouc, Česko -)