Mandaríni 2 : (Les Mandarins) - Beauvoir, Simone de: 1908-1986 (Tvorba národov, 1966)
Román zachytávajúci prostredie ľavicových intelektuálov v rokoch päťdesiatych vo Francúzsku. Dve z hlavných mužských postáv zobrazujú s istou mierou transpozície Sartra a Camusa a jedna z postáv ženských autorku samu. Autorka sa tu na príbehoch týchto postáv a najmä na spomínaných postavách žensky zamýšľa nad postavením modernej ženy, nad jej závislosťou na mužovi a nad jej potrebou odpútať sa od tuhých spoločenských konvencií. Takto sa dochádza k tzv. "Mandarínskému šťastiu", ktoré vedie k rozporom a konfliktom.