Mandaríni 2 (Les Mandarins) - Beauvoir, Simone de: 1908-1986; Ponická, Hana: 1922-2007; Špitzer, Juraj: 1919-1995; Želibská-Shejbalová, Jana: 1941-; Sartre, Jean-Paul: 1905-1980; Camus, Albert: 1913-1960 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1966)
Román zachytávajúci prostredie ľavicových intelektuálov v rokoch päťdesiatych vo Francúzsku. Dve z hlavných mužských postáv zobrazujú s istou mierou transpozície Sartra a Camusa a jedna z postáv ženských autorku samu. Autorka sa tu na príbehoch týchto postáv a najmä na spomínaných postavách žensky zamýšľa nad postavením modernej ženy, nad jej závislosťou na mužovi a nad jej potrebou odpútať sa od tuhých spoločenských konvencií. Takto sa dochádza k tzv. "Mandarínskému šťastiu", ktoré vedie k rozporom a konfliktom.
Doslov: Ľudský údel v románe Mandaríni (Juraj Špitzer). Literatúra.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; filozofické romány; feministické teórie; Beauvoir, Simone de, alebo Simone de Beauvoir, celým menom Simone-Lucie-Ernestine-Marie Bertrand de Beauvoir (bola francúzska spisovateľka, filozofka, mysliteľka a predstaviteľka existencialistka. Bola družkou francúzskeho filozofa Jeana-Paula Sartra, preslávila sa svojimi negatívnymi názormi na manželstvo, popieraním tradičných hodnôt. Po smrti sa stala ešte slávnejší než za života, po roku 1986 bola nazývaná matkou feminizmu. Na jej počesť bol postavený most pre peších Passerelle Simone-de-Beauvoir cez rieku Seine. * 09.01.1908 Paríž, Francúzsko - 14.04.1986 Paríž, Francúzsko); Ponická, Hana (bola slovenská prozaička, prekladateľka, publicistka a autorka literatúry pre deti a mládež, bývalá manželka slovenského spisovateľa Štefana Žáryho. * 15.07.1922 Halič, Slovensko - 21.08.2007 Banská Bystrica, Slovensko); emancipácia žien; Sartre, Jean-Paul (francúzsky filozof a spisovateľ, hlavný predstaviteľ existencializmu, ktorý dokázal prepojiť filozofiu a beletriu. Hlásal, že literatúra má byť angažovaná a slobodná ľ má byť pre ľudstvo pozitívnym ideálom. * 21.06.1905 Paríž, Francúzsko - 15.04.1980 Paríž, Francúzsko); Camus, Albert (francúzsky spisovateľ, filozof a predstaviteľ existencializmu, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru za rok 1957. 7.11.1913 Mondovi, Alžírsko - 4.1.1960 Villeblin pri Sense); ženy emancipované; romány o ženách; próza; Želibská-Shejbalová, Jana (česká výtvarníčka, ilustrátorka a monumentálno dekoratívnej tvorbe pre architektúru. Od 60. rokov sa suverénne pohybuje na slovenskej výtvarnej scéne. * 03.05.1941 Olomouc, Česko -); Špitzer, Juraj (bol slovenský literárny historik a publicista. *14.08.1919 Krupina, Slovensko - 11.10.1995 Bratislava, Slovensko); francúzska literatúra - texty