O mesiac o rok : (Dans un mois dans un an) - Sagan, Françoise: 1935-2004 (Svetová próza - Tvorba národov, 1964)
Autorka sa v románe O mesiac, o rok dostáva na okraj svojich psychologických analýz vášne, lásky a žiarlivosti. Zostupuje až na ich dno. Zúfalé pokusy o oživenie citového života, ako sa s nimi stretávame u Alaina Maligrassa, u Josée aj u Beatrice, odohrávajúce sa na erotickom základe, riadiace sa zákonmi akejsi "osudovej" príťažlivosti, často nevysvetliteľnej, nakoniec ústia do neznáma.